Negyvenen túl

posted in: Uncategorized | 0

A kor előrehaladtával sokan gondolják azt, hogy a szórakozás és mindenféle földi jó, beleértve a szexualitást is, a „fiataloknak” való. Úgy érzik, hogy már nem elég kívánatosak, kiöregedtek.

Sok téveszme közül az egyik az, hogy a szex az ifjúság privilégiuma, illetve, hogy az idősek szexualitása undorító.

Ez nem igaz, idősebb korban is meg kellene őrizni az intimitást és a szexualitást. A jó szex fiatalon tart, hiszen rengeteg pozitív élettani hatása van.

Kutatások igazolják, hogy a nőknél és a férfiaknál is az örömteli szexuális élet korrelál a hosszabb élettartammal.

 

Mint ahogy a Klimax és a depresszió című cikkemben írtam, a klimax nem kíméli egyik nemet sem.

A nemi hormonszint csökkenése miatt a szexualitásban is változások állnak be; a nőknél hüvelyszárazság léphet fel, vagina falának rugalmassága csökken. Ezzel együtt a nőiség tudat és a libidó is csökken.

Férfiaknál a kor előrehaladtával hosszabb idő kell az erekcióhoz és az ejakulációhoz – az erekció nem teljes, a herék sem emelkednek meg annyira. Orgazmuskor az izom-összehúzódás ereje csökken. Tesztoszteron szint csökkenésének tünetei lehetnek a hangulatváltozások, hőhullámok, koncentrálóképesség csökkenés, feledékenység, szellemi teljesítménycsökkenés, vérnyomás ingadozás, kopaszodás, a spermium és ondó termelődés csökkenése, az izomtömeg és erő csökkenése, prosztata megnagyobbodás, vizelési problémák, erektilis diszfunkció (merevedési probléma).

 

A mindkét nemnél bekövetkező, természetes hormonszint csökkenéssel járó szellemi, fizikai és szexuális teljesítménytörés mellé pszichés tünetek is társulhatnak, csökkenhet az önértékelés.

 

A nő nem érzi magát elég kívánatosnak látván gyarapodó ráncait és kevésbé feszes testét, melleit.

Fontos lenne az objektív önelfogadás és önértékelés. Az önelfogadás megkönnyíti a kapcsolat kialakítását, illetve fenntartását, hiszen a viselkedésével azt sugallja, hogy ő szerethető.

Ha nem fogadja el önmagát, az a viselkedésén is látszik, azt mutatja, hogy ő nem méltó a szeretetre.

Ha a nő nem bízik a varázsában és folyamatosan visszautasítja a férfi bókjait, kedves közeledését, az elveszi a férfi kedvét és önbizalmát.

A férfi nem fogja magát férfinek érezni, a szexuális teljesítménye romlani kezd, hiszen a férfi önmagát, férfiasságát a szexuális teljesítmény alapján értékeli; teljesítményorientált, koitusz centrikus.

Ha a nő nem rideg és elutasító vele, hanem gyengéd, és érezteti, hogy fontos számára a férfi, akkor a férfi a tenyerén fogja őt hordozni. Ettől pedig mindkét félnek nőni fog az önbizalma is.

 

Egy önmagával harmóniában lévő, ápolt, kedves nő kortól függetlenül nagyon vonzó tud lenni a férfiak számára.

Ha egy férfi udvarol, bókol, fogadja el minden nő jó szívvel, és ne utasítsa „helyre”.

 

Kedves Férfiak, ne fogják vissza magukat, halmozzák el a nőket dicséretekkel, bókokkal.

Egy figyelmes, törődő férfinek ki az a nő, aki ellen tudna állni?

 

A jó szex érdekében fordítsunk figyelmet az együttlét megfelelő előkészítésére, legyen meg az intimítás, teremtsük meg a megfelelő hangulatot, hangolódjunk egymásra. Keltsük fel a másikban a szexuális vágyat. Az előjátékról se feledkezzen meg senki.

Érdemes ezekre az apróságnak tűnő részletekre is figyelni, javaslom, próbálja ki mindenki, aki teheti. Megéri!

 

 

Vajda Júlia

Szexológus,

a Szexológiai Tudományos Társaság tagja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük